{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban ki-Moon poziva na demokratsku tranziciju u Gvineji

F
23.12.2008. u 21:09
0
0
Ban ki-Moon poziva na demokratsku tranziciju u Gvineji
0
Ban ki-Moon poziva na demokratsku tranziciju u Gvineji
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je u utorak na mirnu i demokratsku tranziciju u Gvineji, gdje je došlo do pokušaja vojnog udara nakon saopćenja o smrti predsjednika države generala Lansana Contea.
"Glavni tajnik insistira na tome da je potrebna mirna i demokratska tranzicija vlasti, u skladu s ustavom" te zemje, navela je u saopćenju pomoćna glasnogovornica UN-a Marie Okabe.

"On je pozvao na mir, a oružane snage i sve strane u sukobu na poštivanje demokratskog procesa", dodala je, javlja AFP.

Istoga dana specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a za zapadnu Afriku Said Djinnit izrazio je u Addis Abebi zabrinutost UN-a zbog pokušaja državnog udara u Gvineji i pozvao sve strane na suzdržanost.

General Lansana Conte bio je na vlasti od 1984. godine.

Nekoliko sati poslije saopćenja o smrti predsjednika generala, kapetan Musa Dadis Camara je pročitao saopćenje na državnom radiju: "Od danas je ukinut ustav, kao i svaka politička i sindikalna aktivnost."

"Vlada i republikanske institucije su raspuštene", dodao je on i objavio da će biti uspostavljeno "konsultativno vijeće sastavljeno od civila i vojnika".

Iako nema nasilja u zemlji, nakon smrti predsjednika i pokušaja državnog udara, primjetna je izvjesna konfuzija u redovima pučista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: