Svijet
0

Ban Ki-moon otvorio novi konferencijski centar UN-a u Beču

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otvorio je u petak novi konferencijski centar u sklopu bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda te istaknuo da novi prostor nudi najsuvremenije uvjete za rad i da je izgrađen uz poštivanje svih ekoloških zahtjeva.

Ban Ki-moon je zahvalio austrijskoj vladi i gradu Beču na tom, kako je rekao, 'Impresivnom poklonu' koji će biti važno mjesto za razgovor i jačanje multilateralne suradnje u stvaranju mira i sigurnosti u svijetu.

Na konferenciji za štampu glavni tajnik se potom osvrnuo i na Kosovo i rekao da će UN i dalje izvršavati svoj mandat na Kosovu sukladno Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244.

"Prioritet Ujedinjenih naroda je da se na Kosovu uspostavi nadzor stanja na miran način", kazao je glavni tajnik i izrazio žaljenje zbog nedavnih incidenata na Kosovu te naglasio da treba poduzeti sve da se nasilje ne ponovi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rastu cijena prehrambenih proizvoda Ban Ki-moon je kazao da je to dio globalne krize i zauzeo se za hitne akcije međunarodne zajednice, posebice radi pružanja pomoći najsiromašnijim ljudima u svijetu, javila je Hina.

Govorio je i o potrebi sprječavanja svakog širenja oružja za razaranje i nuklearnog materijala.