Svijet
0

Ban Ki-moon osudio objavljivanje filma protiv islama na internetu

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oštro je osudio odluku holandskog poslanika krajnje desnice da na internetu objavi film protiv islama, smatrajući da "ništa ne opravdava govor mržnje ili podsticanje na nasilje", objavila je njegova glasnogovornica.

"Najoštrije osuđujem objavljivanje filma Geerta Wildersa protiv islama", rekao je Ban u svojoj izjavi koju je pročitala njegova glasnogovornica Michele Montas. "Ništa ne opravdava govor mržnje ili podsticanje na nasilje. U ovom slučaju, ne radi se ni o kakvoj slobodi izražavanja", dodao je on.

Geert Wilders je objavio svoj film "fitna", na arapskom podjela i sukob unutar islama, kratkometražni film protiv islama.

Naglasivši da "sloboda mora uvijek ići uz društvenu odgovornost", Ban se pridružio holandskoj vladi koja je nastojala da spriječi objavljivanje ovog filma.

"Ujedinjeni narodi upravo rade na promoviranju uzajamnog poštivanja, razumijevanja i dijaloga", rekao je on, pozivajući se na Savez civilizacija, inicijativu UN-a koja ima za cilj da se bori protiv netolerancije među različitim narodima i kulturama.