Svijet
0

Ban Ki-moon oštro kritikuje izraelsko naseljavanje

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon u petak je oštro kritikovao izraelsko naseljavanje na okupiranim palestinskim teritorijama, uputio novi poziv Izraelu da zamrzne ove aktivnosti i ocijenio da Palestinci imaju pravo na državu.

Kako su Palestinci podnijeli nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti o osudi naseljavanja, Ban Ki-moon je izjavio da je "vrlo zabrinut zbog nedostatka napretka ka miru“.

On je naglasio da su Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Sjedinjene Države kritizirali odbijanje Izraela da zamrzne izgradnju na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

"Naselja na okupiranim palestinskim tritorijama su nezakonita po međunarodnom pravu, krše obaveze Izraela u mapi puta, sabotiraju povjerenja i ometaju napore u dovođenju stranaka za pregovarački stol“, dodao je šef UN-a na sastanku Generalne skupštine posvećenom izraelsko-palestinskom sukobu.

"Ponovo pozivam Izrael da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja“, rekao je on.

Bliskoistočna četvorka (SAD, UN, EU i Rusija) odredila je da august bude krajnji datum za postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma. “Ne smijemo sebi dozvoliti da izgubimo još vremena”, rekao je on.

“Palestinski narod ima pravo na nezavisnu i održivu državu, koja će uz državu Izrael živjeti u miru i sigurnosti”, dodao je on.

“Palestinska samouprava je ostvarila veliki napredak u jačanju svojih institucija”, izjavio je Ban Ki-moon. “Ohrabren sam obavještenjem Svjetske banke da je Palestinska samouprava dobro pozicionirana da postane država u bliskoj budućnosti”, naglasio je on.