Svijet
0

Ban Ki-moon opominje Libance da izaberu predsjednika

FENA
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon opomenuo je u srijedu Libance da moraju dijalogom riješiti sporove i izabrati predsjednika kako bi izašli iz političke krize, što je neophodan uvjet za stabilnost u Libanu.

"Politička kriza koja u Libanu traje 11 mjeseci ozbiljno je kompromitirala funkcioniranje njegovih institucija i spriječila da se napreduje u mnogim bitnim aspektima Rezolucije 1701", neveo je Ban Ki-moon u izvještaju podnesenom Vijeću sigurnosti, javio je AFP.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, čije provođenje je predmet Ban Ki-moonova izvještaja, označila je kraj rata koji se u u julu i augustu 2006. godine vodio u južnom Libanu između Izraela i libanske šiitske milicije Hezbollah.

Ban smatra kako je za stabilnost zemlje neophodno da se "izabere predsjednik prije nego što 24. novembra istekne mandat predsjednika Emila Lahuda".

On savjetuje "svim libanskim liderima da preuzmu svoje odgovornosti i otvore konstruktivan politički dijalog koji će omogućiti da se izabere predsjednik, uz poštivanje ustava i bez stranog miješanja".

Ban je naveo elemente koji su bitni za uspostavljenje trajnog prekida vatre, a to su: "oslobađanje otetih izraelskih vojnika i libanskih zatvorenika, poštivanje embarga na oružje, prestanak povređivanja libanskog suvereniteta od strane izraelske avijacije, određivanje libansko-sirijske granice i rješavanje problema razoružavanja Hezbollaha i drugih naoružanih milicija".