Svijet
0

Ban Ki-moon obećao podršku pojasu Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon posjetio je danas pojas Gaze, u okviru turneje čiji je cilj oživljavanje mirovnog procesa, izrazivši solidarnost s palestinskim narodom i istakavši potrebu da Izrael okonča blokadu te teritorije, koja je, kako je ocijenio, izazvala te neprihvatljive patnje.

"Došao sam da izrazim solidarnost sa narodom Gaze. Znam da je ovo veliki izazov za vas i cijenim sve stanovnike Gaze koji se muče da obezbjede ono što je potrebno za svoje porodice u neprihvatljivim, neizdrživim uslovima", rekao je Ban.

On je prethodno bio u pojasu Gaze prije nešto više od godinu dana poslije tronedjeljne izraelske ofanzive protiv ciljeva Hamasa.

Za njega je, kako je kazao, bilo uznemirujuće da vidi da šteta još nije popravljena, jer je obnova nemoguća pod blokadom.

Izrael je uveo pojačanu blokadu još otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobjedivši umjereniji Fatah, juna 2007.

U posjeti kvartu u gradu Gazi, teško oštećenom tokom izraelske ofanzive, Ban je obećao stanovnicima da će tražiti okončanje blokade, naglasivši da "stoji uz njih".

Ne samo Izrael, već i Egipat drži pojas Gaze pod blokadom, što sprječava obnovu kuća oštećenih tokom ofanzive.

"Moja poruka narodu Gaze je ova: Ujedinjene nacije će stajati uz vas tokom ovog iskušenja", rekao je generalni sekretar svjetske organizacije, ocjenivši blokadu kontraproduktivnom jer sprječava trgovinu i ohrabruje krijumčarenje i ekstremizam.

On je apelovao na Palestince da izaberu put nenasilja i založio se za palestinsko jedinstvo. Pozvao je i na razmjenu palestinskih zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Ban će se kasnije danas sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, a jučer je bio na Zapadnoj obali, gdje je ponovio poziv Izraelu da zamrzne izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

On se sinoć sastao u Jerusalimu sa izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom, naglasivši da je došao u posjetu u kritičnom trenutku, noseći poruku sa sastanka četvorke bliskoistočcih mirovnih posrednika (UN,SAD, EU i Rusije) u Moskvi da se zamrzne sva aktivnost u naseljima.

Generalni sekretar UN naglasio je potrebu Izraela i Palestinaca da žive u dvije države u miru i bezbjednosti i pozvao na kraj nasilja i smirivanje trenutne situacije.

On je došao u region u vrijeme pojačane napetosti zbog odluke Izraela da izgradi 1.600 novih domova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Netanijahu je danas ponovio da su sve izraelske vlade vodile istu politiku izgradnje u istočnom Jerusalemu, osvojenom u ratu 1967. i da je o tome pismeno informisao SAD.

"Izgradnja u Jerusalimu je kao izgradnja u Tel Avivu i to smo objasnili američkoj vladi", rekao je danas Netanijahu na sjednici vlade, istakavši da je izraelska politika u odnosu na izgradnju u Jerusalemu nepromjenjena.