Svijet
0

Ban Ki-moon: Neprihvatljive kaznene mjere koje je izrael uveo Gazi

FENA
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon smatra "neprihvatljivim" izraelske kaznene mjere Gazi i poziva Izrael da ih preispita, izjavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

"Generalni tajnik ponovo upućuje apel da palestinski militanti prestanu naslijepo ispaljivanje raketa na Izrael i odlučno osuđuje takve akcije", izjavila je glasnogovornica Michele Montas.

"Međutim, on čvrsto vjeruje da su kaznene mjere koje je uveo Izrael i koje ugrožavaju cjelokupno stanovništvo u pojasu Gaze neprihvatljive", navodi se u saopćenju.

Ograničavanje snabdijevanja gorivom i strujom povaćeva humanitarnu katastrofu 1,4 miliona žitelja Gaze, kao i smanjivanje osnovnih namirnica i restrikcije kretanja, navodi se u tekstu.

Ban "poziva Izrael da preispita ove mjere i traži od svih strana da zaštite civile i ispune obaveze koje proizlaze iz međunarodnog prava".

Izrael je u nedjelju počeo da nameće ekonomske sanckije pojasu Gaze koji kontrolira islamistički pokret Hamas smanjujući snabdijevanje gorivom teritorij koji je označio kao "neprijateljski entitet".

Sankcije se odnose na gusto naseljeni teritorij na kojem Palestinci žive u bijednim uvjetima, praktično odsječeni od svijeta otkako je polovinom juna Hamas preuzeo vlast.