Svijet
0

Ban Ki-moon kritikovao pravosuđe u Egiptu

FENA
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon kritikovao je u ponedjeljak nedavne odluke pravosuđa u Egiptu, rekavši da je "vrlo zabrinut" potvrdom 183 smrtne kazne i zatvorskim kaznama novinarima Al-Jazeere.

Po riječima njegovom glasnogovornika Stephanu Dujarricu, Ban je ocijenio "da je jasno da ovi procesi ne zadovoljavaju osnovne norme pravičnog suđenja".

Za Bana, "učešće na mirnim demonstracijama i kritike vlade ne bi trebale biti osnova za pritvor ili krivično gonjenje".

"Glavni tajnik UN-a je ocijenio da bi dozvolivši svojim građanima da ostvaruju u potpunosi svoja prava, Egipat bio ojačan", dodao je Dujarric, javlja agencija AFP.

Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, ocijenila je u ponedjeljak "parodijom pravosuđa" masovno suđenje u Egiptu, u kojem je, između ostalog, izrečeno više od 220 smrtnih presuda.

U saopćenju objavljenom u Ženevi, Pillay je istakla da je "šokirana" presudama i kaznama od sedam do 10 godina zatvora izečenim u ponedjeljak trojici novinara Al-Jazeere, optuženih da podržavaju Muslimansko bratstvo svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

U ovom slučaju, još 11 osoba kojima je suđeno u odsustvu, od kojih su tri strana novinara, dva Britanca i jedan Nizozemac, osuđeno je na 10 godina zatvora.