Svijet
0

Ban Ki-moon: Kabul se treba aktivno boriti protiv korupcije

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je u četvrtak da je afganistanska vlada u stanju da, sedam godina nakon pada talibana, "uzme stvari u svoje ruke", zahtijevajući oštru borbu protiv korupcije i veću transparentnost u korištenju milijardi međunarodne pomoći.

"Afganistanska vlada trebalo bi da uzme stvari u svoje ruke jer se obavezala da će provoditi transparentnost i dobro vođenje tih sredstava", rekao je Ban na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Parizu.

"Zahtijevam od afganistanske vlade da poduzme aktivne mjere protiv korupcije", nastavio je generalni sekretar UN-a. Njegov specijalni predstavnik u Afganistanu Kai Eide smatra da to zlo "minira povjerenje u pravnu državu".

"Izbori predviđeni za iduću godinu u Afganistanu predstavljat će značajan test za institucije koje ćemo zajedno formirati", ocijenio je Ban.

On je također izrazio zadovoljstvo "novim partnerstvom" uspostavljenim između Kabula i međunarodne zajednice. "Imamo plan i resurse", rekao je on.

"Međunarodna pomoć treda da prođe kroz afganistanske strukture. Što se tiče vlade, ona treba da transparentno govoiri o korištenju tih sredstava i rezultatima", ocijenio je Ban.