Svijet
0

Ban Ki-Moon i formalno novi generalni sekretar UN-a

FENA
Južnokorejac Ban Ki-moon u četvrtak je i formalno došao na čelo Ujedinjenih nacija dok se ta institucija suočava s unutrašnjim reformama, nasiljem na Bliskom istoku i međunarodnim sporom zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana.

Ban, koji je položio zakletvu pred Generalnom skupštinom, također je odao počast odlazećem generalnom sekretaru Kofiju Annanu, zvanično neće započeti svoj posao do 1. januara kada će postati osmi generalni sekretar 192-člane svjetske oerganizacije, javio je AP.

Šezdesetdvogodišnjeg diplomata od karijere i bivšeg ministra vanjskih poslova Južne Koreje Ban Ki-moona jednoglasno je u oktobru za nasljednika Annana izabrala Generalna skupština, koja po tradiciji rotira među regijama izbor novoga generalnog sekretara. Ban će postati prvi Azijat koji će predvoditi svjetsku organizaciju u 35 godina.

Predsjednik Generalne skupštine Sheikh Haya Rashed al-Khalifa predsjedavat će ceremnonijom polaganja zakletve Bana, koji će izjaviti da će djelovati isključivo u interesu UN-a i odbiti da prihvata naređenja od bilo koje vlade ili vlasti.

Ban će potom dati izjavu pred ambasadorima i specijalnim gostima.

U govoru održanom nakon izbora Ban je izjavio da će njegov mandat "biti obilježen neprekidnim naporima na gradnji mostova i zatvaranju jazova" i kako će nastaviti s velikim reformama tako da se UN može suočiti s izazovima 21. stoljeća.

"Istinska mjera uspjeha UN-a nisu obećanja, već koliko ih uspijevamo ispuniti prema onima kojima su najpotrebnija", izjavio je Ban.

Također se očekuje da Generalna skupština u četvrtak usvoji nacrt rezolucije kojom se odaje "topla počast" Annanovom "izuzetnom doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti".

U nacrtu se ističu Annanovi "izuzetni napori na jačanju sistema UN-a i promocija zaštite ljudskih porava i temeljnih sloboda za sve, u interesu boljeg svijeta".

Rezolucija - koju su sponzorirale Hrvatska, Grenada, Malezija, Malta i Niger - hvali Annnove "brojne snažne inicijative" na postizanju UN-ovog cilja prepolovljavanja ekstremnog siromaštva, osiguravanja univerzalnog obrazovanja do 2015., promociju mira i sigurnosti, zaštiti okoliša i reformi UN-a.

Predstavnici iz svih regionalnih grupa potom će odati počast Annanu, zajedno sa zamjenikom američkog ambasadora Alejandrom Wolfom.

Annan, čiji drugi petogodišnji mandat ističe u ponoć 31. decembra, imao je niz oproštajnih govora u proteklim sedmicama koji su se usredotočili na ljudska prava, mir na Bliskom istoku i odnose sa Sjedinjenim Državama.