Svijet
0

Ban Ki-moon: Bh. političari trebaju dati podršku Miroslavu Lajčaku

Sarajevo-x.com
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je bosanskohercegovačke političare da podrže visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u naporima da poboljša stanje i rad institucija u BiH.

Nakon što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak obavijestio OSCE o nesaradnji bh. političara, Ban Ki-moon je poručio je našim političarima da je Lajčakov rad u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH.

Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, poručio je bh. političarima da pruže podršku i razumijevanje visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku te mu pomognu u radu i naporu da BiH približi Evropi, izvijestio je u petak novozelandski Scoop.

"Generalni sekretar je zabrinut zbog posljednjih političkih dešavanja koja bi mogla uvelike ometati funkciju i rad glavnih institucija u Bosni i Hercegovini", rekao je glasnogovornik Ban Ki-moona.

"Stoga, on poručuje vodećim političarima u zemlji da pokušaju uložiti maksimalan napor i trud kako bi nastavili ostvarivati uspješan međuetnički dijalog te kako bi uspješno nastavili sarađivati sa visokim predstavnikom Lajčakom", navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je izvijestio čelnike OSCE-a na sastanku u Beču o tenzijama koje se podižu u državi i o nesaradnji bh. političara.

"Nemogućnost donošenja saglasnosti u vezi s reformom policije u BiH je zadnji konkretan primjer i dokaz pogoršanja političke dinamike u ovoj zemlji nakon što su propali pregovori o ustavnim reformama u aprilu 2006. godine. Od tada, bh. političari su izbjegavali dijalog i saradnju, a demagoškom retorikom su na sve načine pokušavali odugovlačiti s neminovnim reformama i rješenjima", rekao je Lajčak u svom izvještaju.

Generalni sekretar je naglasio i poručio bh. političarima da Miroslav Lajčak radi u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini te da mu oni trebaju pružiti podršku i saradnju.