Svijet
0

Ban i Solana o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana u srijedu su, po drugi put za svega tri dana, razgovarali o daljim potezima međunarodne zajednica u procesu rješavanja kosovske krize.

"Generalni sekretar i gospodin Solana razgovarali su o rasporedu poteza u procesu rješavanja statusa Kosova", rekao je agenciji Tanjug portparol UN Brendan Varma.

Varma, međutim, nije želio da komentira detalje susreta dvojice najviših zvaničnika organizacija čija bi se uloga mogla pokazati ključnom u daljem razvoju događaja vezanom za status Kosova.

Zapadni diplomati u UN, međutim, istakli su da su Ban i Solana, u srijedu u New Yorku i prije dva dana u Washingtonu, suštinski, razgovarali u slijedu događaja nakon što "trojka" međunarodnih posrednika 10. decembra u sjedištu svjetske organizacije predstavi izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine.

Osim tih poteza, koji će svakako uključivati povratak kosovskog problema na dnevni red Vijeće sigurnosti, najvjerovatnije nedjelju dana posle izvještaja "trojke", Ban I Solana su razgovarali I o načinu na koji će buduća misija EU preuzeti pokrajinsku administraciju od UNMIK-a.

Pitanja vezana za sigurnost Kosova, u posljednjih nekoliko dana, bila su centralna tema susreta najviših zvaničnika međunarodne zajednice, s obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost od novog talasa nasilja i izbjeglica, i to u bilo kojem od scenarija koje su razmatrali diplomati.