Svijet
15

Baltik je napadnut, 6.000 vojnika NATO-a spremno brani teritorij u velikoj vježbi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Poljskoj i baltičkim državama počela je jedna od najvećih strateških vojnih vježbi NATO-a u proteklih deset godina.

Snage NATO-a za brzo reagovanje (NRF) vježbaju odbranu Baltika od neidentifikovanog stranog napadača.

Vježba pod nazivom Steadfast jazz počela je juče i učestvuje oko 6.000 vojnika iz svih članica NATO-a, ali i one koje nisu u Alijansi, poput Finske, Švedske i Ukrajine.

Više od polovine vojnika učestvovat će u obuci bojevom municijom u kojoj će biti više desetina oklopnih vozila, letjelica i pomorskih plovila.

Drugu polovinu čini osoblje štabova, koji će biti u komandnim i kontrolnim vježbama.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da je sedmodnevna vojna vježba osmišljena da bi NRF bile spremne da brane saveznika, da budu angažovane bilo gdje i suoče se sa svakom prijetnjom.

Ruski mediji navode da, iako ime napadača nije navedeno, geografija i globalna politika ostavljaju malo sumnje u to, jer u proteklih nekoliko godina sve veću zabrinutost tri baltičke države izaziva Rusija, koja bi, prema nekim od teoretičara zavjere, mogla da okupira region u roku od nekoliko časova ili dana.

Russia Today smatra da je djelimična namjena velike vježbe ubjeđivanje zabrinutih članica da je NATO spreman da ih štiti.

"Rusija je kao zemlja u proteklih pet godina povećala svoju spremnost na Baltiku. Vježba je veoma važna za nas, jer je prva tokom koje vježbamo odbranu svoje teritorije", rekao je ministar odbrane Latvije Artis Pabriks.

Najveću zabrinutost na Baltiku izazvala je zajednička rusko-bjeloruska vojna vježba "Zapad". Prije početka manevara pojedini baltički mediji tvrdili su da je to vježba za potencijalnu invaziju.