Dmitri Medvedev
0

Baltičke zemlje veličaju nacističke saradnike

SRNA
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev kritikovao je danas Ukrajinu i baltičke zemlje za glorifikovanje "nacističkih saradnika".

"Vidimo neke zapanjujuće trendove", rekao je Medvedev u intervjuu za ruski državni televizijski kanal "Rasija" uoči 70-te godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

On je kazao da vlade baltičkih zemalja, pa čak i Ukrajine proglašavaju bivše nacističke saveznike svojim nacionalnim herojima koji su se borili za oslobođenje.

"Naravno, svi znaju šta se zaista dogodilo, ali svi spuštaju pogled sa stidom da izbjegnu pogoršanje odnosa", rekao je Medvedev.

Moskva je u više navrata kritikovala bivše sovjetske republike Ukrajinu, Estoniju, Letoniju i Litvaniju zbog pokušaja rehabilitacije antikomunističkih grupa koje su u nekim sučajevima sarađivale sa nacistima i počinile zločine protiv Jevreja.

Medvedev je, takođe, osudio rezoluciju koju usvojila Parlamentarna skupština OSCE-a u julu, a u kojoj se podjednako osuđuju nacizam i staljinizam.

Ruski predsjednik kaže da je ta rezolucija izjednačila nacističku Njemačku i SSSR kao "jednako odgovorne za Drugi svjetski rat, a što je notorna laž".

U utorak 1. septembra obilježava se godišnjica početka Drugog svjetskog rata kada je nacistička Njemačka izvršila invaziju na Poljsku 1939. godine.

Nakon manje od tri sedmice sovjetske trupe okupirale su istočne dijelove Poljske.