Beč
0

Balska sezona donosi preko 50 miliona eura

Sarajevo-x.com
Bečka balska sezona, tokom koje će se do kraja marta održati 450 balova, sve više postaje privrednim faktorom za Grad Beč.

Po dvadeset balova u jednoj sedmici u Beču nisu rijetkost – prema ovogodišnjim predviđanjima, 300.000 gostiju iz Austrije i sve više iz inostranstva, potrošit će do 200 eura za ulaznicu, a isto toliko u prosjeku na balskoj večeri i za pripreme.

Bečka privredna komora predviđa u ovoj sezoni ukupan prihod od 54 miliona eura, što je za šest odsto vise nego prethodne godine. Predsjednica komore, Brigitte Jank, dodaje, da od balske euforije ne profitiraju isključivo organizatori, već i gastronomija, prodavnice garderobe koje nude haljine i frakove, taksi službe i frizeri, kojima se zbog sve većeg interesa za balovima, i narednih godina predviđaju odlični prihodi.

Kao najveći balovi sezone vaze Operski bal (31. januara) i Bal vlasnika kafana (1. februara) u Državnoj operi, odnosno Hofburgu, na kojima bude i preko 5.000 gostiju. Također, popularni i dobro posjećeni su i Bal filharmoničara, Bal pekara i Privredni bal sa 2.000 do 3.000 gostiju.

Dvije trećine bečkih balova su manje manifestacije sa 200 do 500 gostiju, a četvrtinu ukupnog broja čine srednji balovi sa 500 do 1.000 posjetilaca.