{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji

F
4.2.2009. u 12:27
0
14
Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji
0
Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji
Pred liderima EU, suočenim s recesijom i najvećim pritiskom na finansijski sistem u pedesetogodišnjoj historiji Unije, stoje mnogo preča pitanja od onoga da li u članstvo treba primati nove države, piše u srijedu Financial Times.
Ipak, navodi list, Hrvatska bi do decembra mogla da okonča pregovore o pridruženju, Turska da postigne napredak na tom putu, Makedonija da počne pregovore o učlanjenju, a još pet država - Srbija, Albanija, BiH, Island i Crna Gora – da podnesu formalni zahtjev za učlanjenjem.

EU neće, međutim, preko noći postati klub sa 35 članica. Od spomenutih zemalja, samo Hrvatska i Island imaju šanse da najranije do 2011. uđu u Uniju.

A s obzirom na sklonost da nove članice prima u bloku, postoje razumne šanse da Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija zajednički uđu u EU negdje između 2015. i 2020. godine.

Institucije balkanskih zemalja vrlo loše funkcioniraju, sa izuzetkom Srbije, za koju Bruxelles smatra da je prilično uznapredovala na tom planu.

Šanse Beograda za pristupanje evropskoj porodici su umanjene nemogućnošću – ili nevoljnošću – da uhapsi haškog bjegunca Ratka Mladića.

Sve dok to ne uradi, nije izvjesno da li će glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz potvrditi da Srbija s Tribunalom u potpunosti sarađuje.

A to, zaključuje Financial Times, Holandiji omogućava da ambicije Srbije drži "na ledu" iako se njenom stavu protivi većina evropskih vlada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: