{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji

F
4.2.2009. u 12:27
0
14
Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji
0
Balkanske zemlje do 2020. u Evropskoj uniji
Pred liderima EU, suočenim s recesijom i najvećim pritiskom na finansijski sistem u pedesetogodišnjoj historiji Unije, stoje mnogo preča pitanja od onoga da li u članstvo treba primati nove države, piše u srijedu Financial Times.
Ipak, navodi list, Hrvatska bi do decembra mogla da okonča pregovore o pridruženju, Turska da postigne napredak na tom putu, Makedonija da počne pregovore o učlanjenju, a još pet država - Srbija, Albanija, BiH, Island i Crna Gora – da podnesu formalni zahtjev za učlanjenjem.

EU neće, međutim, preko noći postati klub sa 35 članica. Od spomenutih zemalja, samo Hrvatska i Island imaju šanse da najranije do 2011. uđu u Uniju.

A s obzirom na sklonost da nove članice prima u bloku, postoje razumne šanse da Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija zajednički uđu u EU negdje između 2015. i 2020. godine.

Institucije balkanskih zemalja vrlo loše funkcioniraju, sa izuzetkom Srbije, za koju Bruxelles smatra da je prilično uznapredovala na tom planu.

Šanse Beograda za pristupanje evropskoj porodici su umanjene nemogućnošću – ili nevoljnošću – da uhapsi haškog bjegunca Ratka Mladića.

Sve dok to ne uradi, nije izvjesno da li će glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz potvrditi da Srbija s Tribunalom u potpunosti sarađuje.

A to, zaključuje Financial Times, Holandiji omogućava da ambicije Srbije drži "na ledu" iako se njenom stavu protivi većina evropskih vlada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: