Financial Times
0

Balkan treba multinacionalni kišobran članstva u EU

FENA
Pogoršanje situacije u Pakistanu u petak je vodeća tema na vanjskopolitičkim stranama britanskih dnevnika. Listovi izvještavaju o prijetnjama bliskoistočnom mirovnom procesu, sudbini Lisabonskog ugovora i odbijanju češkog predsjednika Vaclava Klausa da ga ratifikuje. Financial Times u petak se bavi izazovima za Evropsku uniju i objavljuje urednički komentar pod naslovom "Debalkanizacija".

Sada kada se najzad nazire kraj beskonačnog institucionalnog hrvanja oko Lisabonskog ugovora, Evropska unija bi trebalo da nađe puteve da ponovo potvrdi glavni razlog svog postojanja - učvršćivanja demokratske stabilnosti i širenja prosperiteta, piše

Financial Times, navodeći kako to podrazumjeva i ubrzanje posustalog procesa njenog proširenja, koje bi uključilo i zapadni Balkan.

Zapadni Balkan je već unutar istočnih granica Evropske unije, a ona, zajedno sa saveznicima, skupom ekonomskom pomoći i vojnim prisustvom pokušava da uspostavi politički krov nad Balkanom.

Ali taj uspjeh je privremen, piše u komentaru Financial Timesa, i tek je nešto više od držanja poklopca nad zamrznutim konfliktima u vjerski i etnički pomiješanom regionu, koji se ne može lako smjestiti u uredne nacionalne države, čak ni nakon nasilnog transfera stanovništva tokom građanskih ratova devedesetih godina.

Ono što je regionu potrebno je multinacionalni kišobran članstva u Evropskoj uniji, navodi londonski dnevnik.

Kako trenutno stvari stoje, prisustvo Evropske unije u regionu, u kojem nadzire protektorate poput Bosne i Kosova, izgleda kvazi-imperijalno, ali ono nije i uspješno.

Postoje problemi da bi se ove svadljive države uvele u Evropsku uniju, ali to su već problemi Evropske unije, i oni bi mogli brzo da se pogoršaju, piše Financial Times.

Ovonedjeljni blago optimistični izvještaj Bruxellesa o proširenju trebalo je da bude početak novog zamaha u bržem uključivanju zapadnog Balkana u Evropsku uniju, prije nego što započne novi ciklus sukoba i balkanizacije.

Evropska unija mora da iskoristi polugu eventualnog članstva kako bi podstakla tamošnje države da se nadmeću u rješavanju svega, od korupcije do predaje optuženih za ratne zločine, kao što je Ratko Mladić.

Nakon turobnog neuspjeha iz devedesetih, Evropska unija ima šansu da sahrani bunilo „velike Srbije“ i zabludu „velike Albanije“. U tome ne smije da omane, zaključuje Financial Times, prenosi BBC.