Svijet
0

Balkan, Karibi i Afrika u raljama krijumčara droge

FENA
Ujedinjeni narodi su upozorili u New Yorku na opasnost da balkanske države, kao i dijelovi centralne Afrike i Kariba, upadnu u zamke kriminalnih aktivnosti vezanih za krijumčarenje droge.

Poboljšanja pravosudnog sistema i borba protiv korupcije predstavljaju najuspješnije mjere u borbi protiv tog fenomena, navedeno je u novom izvještaju UN-a o trgovini droge, prenijele su agencije.

U izvještaju su izneseni zabrinjavajući podaci o novom porastu proizvodnje sirovog opijuma u Afganistanu, kao i da je u jugoistočnoj Evropi u prethodnih godinu dana zaplijenjeno više od 10 tona heroina, od čega 360 kilograma na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Dužnosnici UN-a još ranije su označili takozvani "balkanski put" kao jedan od glavnih pravaca krijumčarenja ove droge iz Afganistana, u kojem se proizvodi više od 90 posto heroina, do tržišta u zapadnoj Evropi.

Krijumčari vješto koriste korupciju, nestabilnost i institucionalne probleme pojedinih država na Balkanu kako bi organizirali "posao" vrijedan oko sedam milijardi dolara godišnje, navedeno je u dokumentu svjetske organizacije.

Ujedinjeni narodi su ponovo upozorili na opasnost da Afganistan postane najveći svjetski snabdjevač drogom, navodeći da je u toj državi, naprimjer, makom posijana znatno veća površina zemljišta nego u bilo kojoj drugoj državi, uključujući i polja koke u Kolumbiji.

Prema podacima UN-a, oko 42 posto svjetske proizvodnje kokina i 26 posto heroina nikada ne stigne do potrošača zbog pravovremenih akcija policije.

Ipak, u Afganistanu je ove godine ponovo zabilježena rekordna proizvodnja sirovog opijuma, odnosno za 17 posto više u odnosu na 2006. kada je u toj državi proizvedeno 6.100 tona te osnovne sirovine za dobivanje heroina.

U toj državi makom su ove godine bile zasijane 193.000 hektara, što uveliko prevazilazi čuvena polja koke u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Zalihe sirovog opijuma u Afganistanu procijenjene su na 3.300 tona, navedeno je u dokumentu UN-a.