Nacionalizam
0

"Balije" u Klagenfurtu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ima li nacionalizma na Evropskom nogometnom prvenstvu? Ima. Naš čitatelj iz Austrije javio se sa interesantnom ispovjesti o tome kako su mu zemljaci iz Hercegovine strgli zastavu BiH s leđa i vrijeđali ga na nacionalnoj osnovi. Hrvatima iz Hrvatske to nije ni palo na pamet.

Piše: Asim Bešlija

I dok evropske gradove, posebno one u Austriji i Švicarskoj gdje se održavaju ovogodišnje utakmice EURO 2008 fudbalskog takmičenja, trese pozitivna adrenalinska groznica, duh takmičenja, pobjede i gubitka na fer osnovi, balkanski nacionalizam ne miruje. Pa čak i u toj Evropi gdje se svi ispadi, posebno na utkamicama, oštro kažnjavaju. No, priča koju nam je ispričao sa mjesta događaja jedan Bosanac sa privremenim boravkom u Austriji, ne može ostaviti ravnodušnim.

Mjesto događanja je Klagenfurt u Austriji gdje naš vjerni čitatelj živi i studira već dvije godine. Datum događanja 15. juni. S obzirom da se u Klagenfurtu odigravaju tri utkamice Evropskog prvenstva, grad je preplavljen navijačima iz raznih zemalja. Dosta ih utakmice prati na javnom mjestu pa je i naš čitatelj otišao u centar grada sa prijateljem da učini isto. Tamo je upoznao nekolicinu navijača iz Hrvatske koji su bili među ostalima, sa njima su pili i pričali o fudbalu u opuštenoj atmosferi i bez ikakvih problema. Nikome nije smetalo to što su obilježeni zastavom BiH i šalovima, jednako kao što nikome nije smetalo što Hrvati nose svoje nacionalne zastave. Sve je proteklo u najboljem redu sve dok u jednoj ulici, dok su hodali trotoarom iza sebe nisu čuli povike: "Balije, šta ste se digli?".

Prema njihovom akcentu, njih dvojica su pretpostavili da se radi o bh. državljanima iz Hercegovine. Tu se sve završilo na verbalnim provokacijama pa su se čitatelj i njegov prijatelj vratili velikoj navijačkoj skupini. Pridružili su se ponovo Hrvatima, navijačima Hajduka iz Hrvatske i sve je išlo kako treba dok grupa od 10-ak momaka nije prišla, nasilno im strgla zastavu BiH i šalove i pobjegla.

'Sve što smo mogli vidjeti dok su bježali je da im je na majicama pisalo „Hercegovina“, piše čitatelj u svojoj e-mail poruci.

Iako se nije radilo ni o kakvom nasilju gdje je neko povrijeđen, Bosanac iz Austrije nam se javio kako bi izrazio svoje razočarenje ponašanjem svojih sugrađana koji mrze državu u kojoj žive. Ovakav izraz mržnje nejasan je pogotovo jer našim stvarnim komšijama Hrvatima ništa vezano za BiH nije smetalo dok je nekolicina Hrvata iz Hercegovine izrazila neobjašnjivu mržnju prema simbolima zemlje čiji su državljani.
Ovaj incident našeg je čitatelja natjerao da napravi interesantnu paralelu. Ako Hrvati u BiH, na primjer, ovi navijači, odbijaju da se identificiraju sa zemljom u kojoj su se rodili i žive, sebe opet ne mogu zvati ničim drugim do Bosancima ili Hercegovcima, to bi bilo kao kad bi neki Nijemac preselio u Austriju, dobio državljanstvo i sebe nazivao 'austrijskim Nijemcem'.

On konstatira da je žalosno da je ovakvih u našoj zemlji više od 10-ak i da mnogo stvari nema logičkog smisla i da je jasno da kod nas nacionalizma još uvijek itekako ima.