Gust dim
17

Bali: Izdato crveno upozorenje za avione zbog aktivnosti vulkana Mount Agung

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Aviokompanije su dobile crveno upozorenje zbog opasnosti u blizini Balija nakon što je vulkan Mount Agung izbacio gusti oblak dima, koji je dosegao visinu od 4.000 metara, javlja BBC.

Ovo je druga veća emisija dima i pepela vulkana Mount Agung ove sedmice, koja je uzrokovala probleme za avione. Crveno upozorenje znači da će sigurno doći do erupcije sa značajnom emisijom pepela.

Lokalne vlasti su počele distribuirati maske u okolnim mjestima zbog pepela koji pada.

Bali je značajna turistička destinacija, a najpopularnije destinacije Kuta i Seminyak su od vulkana udaljene oko 70 kilometara.

Glavni aerodrom na otoku zasad radi sasvim normalno, no, neke aviokompanije su otkazale letove zbog straha od vulkanskog pepela, koji može oštetiti motore aviona.

Ljudima koji se nalaze u krugu od 7,5 kilometara je naređeno da se evakuišu.

Oko 25.000 ljudi se još uvijek nalazi u privremenim skloništima, a više od 140.000 je napustilo domove ranije ove godine zbog povećane vulkanske aktivnosti i bojazni da će uslijediti velika erupcija.

Većini stanovnika koji žive izvan zone od 7,5 kilometara od vulkana je naređeno da se vrate kućama još u septembru. Zbog velke evakuacije je otok izgubio oko 110 miliona dolara prihoda od turizma.

U Indoneziji postoji 130 aktivnih vulkana, a kada je Mount Agung posljednji put eruptirao 1963. godine, poginulo je više od 1.000 ljudi.