Svijet
0

Balerina Margot Fonteyn kovala zavjeru s Fidelom Castrom?

FENA
Margot Fonteyn (Foto: Press Assoc.)
Margot Fonteyn (Foto: Press Assoc.)
Čuvena britanska balerina Margot Fonteyn je 1959. godine zajedno s Fidelom Castrom kovala zavjeru za svrgavanje vlade u Panami, javlja BBC pozivajući se na vladine dokumente koje je u petak objavio britanski Nacionalni arhiv.

Kao u najboljim špijunskim romanima, vodeća britanska balerina Margot Fonteyn optužena je da je kovala zavjeru s ciljem svrgavanja vlade u Panami.

Slavna umjetnica je 20. aprila 1959. godine uhapšena i provela noć u zatvoru u Panami Cityju, što je izazvalo veliku medijsku prašinu. Američki novinari su je u New Yorku, na povratku za London, salijetali pitanjima, ali je ona vješto izbjegla na njih odgovoriti.

Samouvjerena, ljupka, ljubazna, Fonteyn je odavala dojam princeze koja je pukim slučajem upala u lokalno političko zamešateljstvo.

Objavljeni dokumenti, međutim, svjedoče da je tada 39-godišnja primabalerina bila tijesno povezana s pokušajem državnog udara.

Njen suprug Roberto Arias bio je sin bivšega panamskog predsjednika i vodeća opozicijska figura u Panami, a britanskoj ambasadi je bilo poznato da već "duže vrijeme priprema zavjeru protiv panamske vlade".

Slavna balerina je svoju avanturu ispričala tadašnjem britanskom ministru vanjskih poslova Johnu Profumu, navodeći detalje zavjere koja je, kako je ispričala, u posljednjem trenutku propala.

Ona je rekla da je upoznala Castra koji je tada tek došao na vlast na Kubi, i da je sudjelovala u akcijama organizacije i naoružavanja grupe pobunjenika koji su trebali upasti s mora u Panamu.

Britanski dužnosnici su u početku planirali ove informacije proslijediti Amerikancima, ali su kasnije odustali smatrajući kako je najbolje da "ništa ne čine" i da će "uzbuđenje splasnuti samo od sebe".

U međuvremenu je suprug Margot Fonteyn, koji je našao utočište u brazilskoj ambasadi u Panami, uspio pobjeći u Rio de Janeiro.

U ljeto te iste godine, Fonteyn i Arias su se ponovo našli na popisu uzvanika na balu u Riju koji je organizirala britanska ambasada.