Trgovine u SAD-u
0

Bakterijama zaražene dvije trećine pilećeg mesa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije trećine svježih pilića u američkim trgovinama zaražene su jednom ili objema bakterijama koje najčešće izazivaju trovanje hranom, upozorila je Unija potrošača SAD.

Unija je saopćila da je došla do tog zaključka na uzorku od 382 svježa pileta brojlera kupljena proljetos u 100 američkih trgovina, u 22 savezne države, prenosi Reuters.

Konstatujući da je procent zaraženosti mesa u prodaji i dalje suviše visok, Unija podsjeća da su takvi rezultati ipak napredak u odnosu na slično testiranje iz 2007. godine, kad je prisustvo bakterija utvrđeno kod 80 odsto živine.

Najčešći izazivač trovanja hranom, salmonela, utvrđena je proljetos kod 14 odsto analiziranih pilića, dok je kampilobakterija otkrivena u čak 62 odsto uzoraka. Devet odsto uzoraka bilo je zaraženo objema bakterijama.

Ovi podaci se ne slažu sa onima koje je izdalo ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA), prema kojima je među uzorcima svježih brojlera, pokupljenim kod pakera mesa, utvrđeno samo pet odsto zaraženih salmonelom i 11 odsto zaraženih kampilobakterijom.

USDA je uzorke uzela otprilike u isto vrijeme kad i Unija, odnosno između 1. aprila i 30. juna.

Portparol ministarstva naglašava da je znatno smanjenje zaraženosti svježe piletine salmonelom (sa 16 odsto 2005) ostvareno zahvaljujući programu USDA za bezbjedniju hranu.

Sličan program bi trebalo uskoro da bude lansiran i za kampilobakteriju.

U Uniji potrošača SAD ističu da su oni uzorke uzimali u kasnijoj fazi maloprodajnog lanca nego ministarstvo, a u prilog svojih tvrdnji navode i nalaze nekih drugih studija o raširenom prisustvu kampilobakterije u živinskom mesu u američkim prerađivačkim pogonima.

Unija se zalaže za to da USDA odredi maksimalan dozvoljeni nivo zaraženosti mesa kampilobakterijom. "Potrošači i dalje moraju da budu veoma pažljivi u rukovanju piletinom, koja se rutinski kontaminira bakterijama koje izazivaju oboljenja", ističe dr Urvaši Rangan, direktor za tehničku politiku Unije potrošača.

S druge strane, u američkom Nacionalnom savjetu za piletinu tvrde da je ovo meso bezbjedno za korištenje i da, kao i svaka druga svježa hrana, može samo da sadrži izvjesne mikroorganizme koji se uništavaju uobičajenim kuhanjem.

Savjet se zalaže za držanje sirovog pilećeg mesa u frižiderima ili zamrzivačima, za njegovu termičku obradu na temperaturi od najmanje 74 stepena Celzijusa i za pravilno odlaganje preostalog mesa poslije obroka.