Rasprava u UN-u o Kirgiziji
0

Bakijev traži vojnu intervenciju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Smijenjeni kirgijski predsjednik Kurmanbek Bakijev pozvao je danas Organizaciju Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (OSKB) da pošalje svoje snage kako bi se prekinulo nasilje na jugu njegove zemlje, javile su ruske agencije.

"Neophodno je da se pošalju snage OSKB-a. Pozivam dva bratska naroda - Kirgize i Uzbeke - da prekinu s krvoprolićem, jer je prijelazna vlada nesposobna da to uradi", kazao je Bakijev na konferenciji za novinare u Bjelorusiji, gdje se sklonio pošto je smijenjen s funkcije predsjednika Kirgizije poslije nemira u aprilu.

Bakijev je istaknuo da nema bilo kakve veze s nemirima na jugu Kirgizije, njegove rodne pokrajine, gdje ima puno njegovih pristalica, i dodao da ne planira povratak u politički život.

Prijelazna vlada je prethodnih dana optužila Bakijeva da su članovi njegove porodice i pristalice podstaknuli nerede na jugu Kirgizije.

Bijela kuća je ranije danas saopćila da se američki predsjednik Barack Obama, koji obilazi Meksički zaljev, redovno obavještava o situaciji u Kirgiziji i da su zvaničnici Sjedinjenih Država u tijesnoj vezi s ruskim državnicima o tom pitanju.

Vijeće sigurnosti UN-a će uskoro održati konsultacije iza zatvorenih vrata o situaciji u Kirgiziji.

Sukobi pripadnika kirgijske i zajednice Uzbeka u Kirgiziji se nastavljaju, iako lideri tih dviju zajednica pokušavaju da pregovorima prekinu nasilje. Do sada je s juga Kirgizije, gdje Uzbeci čine skoro polovinu stanovništva, pobjeglo njih oko 100.000.

Uzbeci čine 15 posto od 5,2 miliona stanovnika Kirgizije.