{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baka Heidemarie Schwermer već 16 godina nije potrošila ni euro

10.5.2012. u 09:50
472
48
Baka Heidemarie Schwermer već 16 godina nije potrošila ni euro
472
Priča o 69-godišnjoj Njemici Heidemarie Schwermer, koja već 16 godina živi bez novca, je bila tema dokumentarnog filma nazvanog "Život bez novca".
Te 1996. godine, Heidemarie, bivša učiteljica i fizioterapeutkinja je odlučila napraviti eksperiment i pokušati jednu godinu živjeti bez novca. Kao dijete, preživjela je Drugi svjetski rat. Zajedno sa svojim roditeljima je tada iz Istočne Prusije (današnja Poljska) izbjegla u Njemačku u koju su stigli bez ičega.

Zbog toga je uvijek suosjećala sa beskućnicima u Dortmundu, gdje se kasnije nastanila. Dvije godine prije nego će početi živjeti bez novca, Heidemarie je otvorila dućan u kojem su ljudi mogli mijenjati stvari za usluge.

Dućan je doživio takav uspjeh da je odlučila početi živjeti životom bez novca. Napustila je svoj dotadašnji posao, uzela onoliko stvari koliko je moglo stati u kofer i iselila se iz kuće koju je unajmljivala. Kako piše Austrian Times, Heidemarie je kazala kako ju je iritiralo pohlepno potrošačko društvo.

Njeni prijatelji su bili šokirani. Dvije unuke su bile zbunjene, ali nakon izvjesnog vremena, prihvatile su novi način života svoje bake.

Heidemarie sada živi životom nomada. Čisti, obrađuje vrtove i nudi terapeustke usluge u zamjenu za hranu i prenoćište. Kako kaže, to ju je oslobodilo.

"Život bez novca je kvalitetniji, zdraviji i slobodniji", kaže Heidemarie koja je do sada napisala tri knjige o svom iskustvu. Sav novac koji je zaradila do trenutka kada je odlučila živjeti sadašnjim načinom života dala je u humanitarne svrhe.

Poručuje kako sa manje stvari imamo više mjesta za uživanje i uspostavljajnje novih veza sa ljudima. Iako ovakav život nije za svakoga, njen primjer vjerovatno će poslužiti mnogima koji žele promijeniti dosadašnji način življenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: