{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajram se obilježava širom svijeta: Tradicije su različite, ali je radost jednaka

24.9.2015. u 10:55
101
43
Bajram se obilježava širom svijeta: Tradicije su različite, ali je radost jednaka
101
Kurban-bajram obilježava se širom svijeta, a različite tradicije vežu se za ovaj značajan islamski blagdan. No, sigurno je da radost jednaka bez obzira na kojem dijelu planete muslimani dočekuju Bajram.
Prva veća zajednica muslimana koja je jutros dočekala Kurban-bajram je ona u Indoneziji. Više hiljada muslimana klanjalo je bajram-namaz u Istiqlal džamiji u Jakarti, jednoj od najvećih džamija na svijetu i glavnoj džamiji u Indoneziji.

Nakon klanjanja bajram-namaza muslimani širom svijeta odlaze svojim kućama gdje uz tradicionalna jela dijele bajramsku radost sa ostalim članovima porodice. Baš kao i u BiH, najčešće su u fokusu najmlađi.

Muslimani koji su u mogućnosti da žrtvuju kurban obično to čine već prvog dana, a podjela kurbanskog mesa vrši se na različite načine. Tako, naprimjer, u nekim zemljama se meso u malim porcijama postavi na neko centralno mjesto kako bi siromašni mogli doći i počastiti se na ovaj dan te ponijeti za svoju porodicu.

U fotogaleriji pogledajte kako se Bajram obilježava u Indoneziji, Afganistanu, Kirgistanu, Rusiji, Pakistanu, Palestini, Filipinima...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: