Posjeta Izraelu
2

Bahreinski diplomata: Nuklearni sporazum s Iranom proizveo je haos na Bliskom istoku

V. K.
Abdullah bin Ahmad al Khalifa (Foto:Screenshot)
Abdullah bin Ahmad al Khalifa (Foto:Screenshot)
Bahreinski diplomata i sekretar za međunarodne odnose Bahreina šeik Abdullah bin Ahmad al Khalifa posjetio je u nedjelju Izrael te je poručio kako su aktivnosti vezane za nuklerani sporazum s Iranom pokrenule val nasilja u cijeloj regiji Bliskog istoka.

Khalifa je rekao kako se Bahrein nadao da će nuklearni sporazum s Iranom, poznat i kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), otvoriti novu stranicu u odnosima Irana i regije.

"Šta smo dobili od toga? Više kriza i više haosa u regiji. Povećan je broj izbjeglica koje su pobjegle u Evropu, a to je izazvalo i više ekstremizma i mržnje u različitim dijelovima Bliskog istoka", rekao je on tokom posjete Izraelu.

Poručio je kako je JCPOA prouzrokovao i smrt desetina vojnika i nevinih civila.

"Kakve smo rezultate dobili iz tog sporazuma, podsjetite me? Je li iz toga proizašao neki dobar rezultat? Ja tako ne mislim. Bahrein to ne vidi tako", ističe Khalifa.

Bahrein i Izrael konstantno rade na poboljšanju odnosa (Foto: EPA-EFE)
Bahrein i Izrael konstantno rade na poboljšanju odnosa (Foto: EPA-EFE)

Također, on je poručio kako je ovaj sporazum pogrešan, jer se fokusirao samo na iranski nuklearni program.

"Zanemarena su dva druga, jednako bitna pitanja s kojima se suočava Bliski istok. To su pitanja programa balističkih projektila Teherana i zlonamjerno ponašanje Irana. Prema onome što možemo vidjeti iz prethodnih dana, zlonamjerne aktivnosti Irana u regiji se nastavljaju", rekao je bahreinski diplomata.

On je naglasio kako je bahreinski kralj Hamid ibn Isa al Khalida uputio iranskim zvaničnicima čestitku nakon što je sporazum potpisan, ali da su dva dana nakon toga snage sigurnosti Bahreina presrele nezakonitu pošiljku oružja iz Irana, koja je krenula prema Bahreinu.

"Ako pogledate krize širom Bliskog istoka, pronaći ćete jednu crvenu nit koja povezuje sve njih. Željeli smo vidjeti stabilan Iran, siguran Iran i Iran koji će biti odgovoran član međunarodne zajednice. Međutim, ništa od toga se nije desilo", poručio je Khalifa.

Normalizacija arapsko-izraelskih odnosa počela u septembru 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Normalizacija arapsko-izraelskih odnosa počela u septembru 2020. godine (Foto: EPA-EFE)

Inače, bahreinski zvaničnici ovih dana borave u Izraelu u sklopu nastavka normalizacije odnosa koji su ozvaničeni sporazumom između dvije države u Bijeloj kući u Washingtonu tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tokom konferencije za medije u Jerusalemu Khalifa se osvrnuo na godišnjicu potpisivanja ovog sporazuma.

"Odlučni smo i predani da nastavimo dobre odnose. Nadamo se da ćemo uskoro imati ambasadora Bahreina koji će preuzeti dužnost u Izraelu. Bilateralne veze između Izraela i Bahreina nastavit će rasti", zaključio je Khalifa.