Nova ruta
12

Bahrein djelimično dopustio prelet Qatar Airwaysu

Klix.ba
Letovi katarske aviokompanije Qatar Airways privremeno su dobili pristup novoj ruti preko zračnog prostora Bahreina, navodi se u bazi podataka Federalne uprave za avijaciju NOTAM.

Ovaj potez uslijedio je nakon prošlosedmičnog sastanka vijeća UN-ove agencije za upravljanje avijacijom. Vanredne rute planirane su kao dio preliminarnog dogovora postignutog ranije ovog mjeseca.

Pristup novoj ruti omogućen je u ponedjeljak i trajat će do 9. novembra. Trasa se odnosi samo na dolazne letove.

U drugom NOTAM-ovom obavještenju navodi se da će dodatna ruta biti otvorena 17. augusta, ali nisu navedeni dodatni detalji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava "terorizam", što Doha odlučno negira.

Zatvaranje njihovog zračnog prostora primoralo je državnu kompaniju Qatar Airways da koristi duže, skuplje rute zbog čega je Doha tražila pristup međunarodnim koridorima iznad voda Zaljeva kojima trenutno upravlja UAE.

Na sastanku iza zatvorenih vrata sa UN-ovom avijacijskom komisijom u Montrealu početkom augusta je bilo govora o rutama za vanredne situacije.

Čelnici Qatar Airwaysa pozvali su ranije Organizaciju međunarodne civilne avijacije da mjere zaljevskih zemalja u aviosaobraćaju proglasi "ilegalnim činom".

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su Konvenciju o međunarodnoj civilnoj avijaciji 1944, dok Saudijska Arabija nije potpisnica.