Svijet
0

Bagdad: Uhapšen vođa blizak Al-Qaidi

FENA
Iračka vojska je objavila u subotu da je uhapsila, sjeverno od Bagdada, islamističkog vođu bliskog al-Qaidi i dvojicu njegovih pomoćnika, pripadnika terorističke grupe odgovorne za mnogobrojne bombaške napade.

U saopćenju ureda glavnog komandanta oružanih snaga, koga navodi zvanična televizija al-Iraqia, kaže se da su iračke trupe uhapsile šefa grupe Ansar al-Sunna i dvojicu njegovih pomagača u Mogdadijahu, sunitskom gradu 100 km sjeverno od Bagdada.

Vođa, Iračanin, se zove šeik Mountasser Hammud Aleui al-Džuburi, prema saopćenju koje ne precizira datum hapšenje u Moqdadiji, u provinciji Dijale u kojoj je u junu ubijen bivši vođa al-Qaide u Iraku Abu Mussab al-Zarqawi.

Međutim, komandant Pete vojne divizije, general Chaker Abdel Hussein al Kaabi je precizirao da se hapšenje izvelo u petak prije zore, rekao je on novinarima u Baqubi, javio je AFP.

"Već sedmicu dana, naše snage vode napade u selima blizu Moqdadijaha, nakon što su primile informacije o pripremi napada oružanih grupa na grad", dodao je irački general.

"Dvanaestak osumnjičenih su uhapšeni a njihovi iskazi su omogućili da se lokalizira sklonište teroriste Muntassera al-Džuburija u poljima blizu sela Zura", rekao je on.

General al-Kaabi je opisao Džuburija "visoko pozicioniranim šefom koji je održavao kontakte s mrežama u drugim provincijama".

Grupa Ansar al-Sunna, islamistička grupa povezana s terorističkom mrežom al-Qaida, preuzela je odgovornost za mnogobrojne napade i otmice u Iraku.