Svijet
0

Bagdad: Ministar Gates se sastao s američkim zapovjednicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki ministar odbrane Robert Gates razgovarao je u subotu u Bagdadu s američkim vojnim zapovjednicima prije susreta s iračkim premijerom Nouri Al-Malikijem kojeg će pokušati potaknuti da udvostruči napore nacionalnog pomirenja u Iraku.

Gates je u petak stigao u Bagdad iz Bruxellesa u posjet koji iz sigurnosnih razloga nije bio najavljen.On se u subotu ujutro sastao sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Davidom Petraeusom i njegovim glavnim pomoćnikom Raymondom Odiernom, a kasnije bi se trebao sastati s premijerom Al-Malikijem, prenosi AFP.

U avionu na putu do Bagdada Gates je rekao da su "razočarani dosadašnjim napretkom i da se nadaju da posljednji atentat Al- Qaede neće dodatno narušiti politički proces". On je govorio o atentatu u srijedu na šijitski mauzolej u Samarri koji izaziva strahovanja od porasta vjerskog nasilja između sunita i šijita.

Gatesov posjet Iraku uslijedio je nakon posjeta zamjenika državne tajnice Johna Negropontea u utorak i posjeta šefa američkih vojnih operacija na Bliskom istoku admirala Williama Fallona dva dana ranije.