Svijet
0

Bagapš: Ako Kosovo može biti nezavisno od Srbije, može i Abhazija od Gruzije

FENA
Ako Kosovo može biti nazavisno od Srbije, može i Abhazija od Gruzije, izjavio je abhazijski "predsjednik" u razgovoru koji je u srijedu objavio španski El Pais.

"Mi želimo pravnu, nezavisnu i demokratsku državu", izjavio je on za španski dnevni list.

Abhazija, pojas zemlje uz Crno more, jednostrano je proglasila nezavisnost početkom 90-tih godina i branila je oružjem od gruzijskih snaga.

Ruske mirovne snage od 3.000 ruskih vojnika raspoređene su otada u Abhaziji, što Gruzija osporava.

Do sada nijedna zemlja nije priznala nezavisnost Abhazije, ali je dosadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vladi u aprilu da "sarađuje" s vlastima u Abhaziji i Južnoj Osetiji, drugoj separatističkoj gruzijskoj regiji, posebno u ekonomskom domenu, što je izazvalo zabrinutost Tbilisija i zapadnih zemalja.

Tbilisi shvata ovaj potez kao odgovor na obećanje lidera NATO-a da će jednog dana integrirati Gruziju u sjevernoatlantsku organizaciju i na prihvatanje nezavisnosti Kosova od strane Zapada, pa otada stalno poziva NATO i Evropsku uniju da podrže njegovu stvar.

"Ruski mirotvorci nikada neće napustiti Abhaziju", izjavio je Sergej Bagapš za El Pais, optuživši Gruziju da je "agresivna država koju je Evropa naoružala do zuba".

"Ne želimo da nas Moskva prizna kako bi se osvetila za priznavanje Kosova. Želimo nezavisnost, jer je to naše pravo. Mi imamo nezavisnu državu", dodao je on.