Zanemario obaveze
0

Baerbock i Le Drian: Putin je grubo prekršio sporazume koje je Rusija ranije potpisala

V. K.
Jean-Yves Le Drian i Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Jean-Yves Le Drian i Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian i šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock održali su danas u Berlinu konferenciju za medije na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Baerbock i Le Drian su istakli kako je Evropa jedinstvena kada je riječ o odgovoru na ruske aktivnosti i seta mjera i sankcija koje će se donijeti u narednom periodu.

Uprkos svemu, Le Drian i Baerbock su naglasili kako je dijalog i dalje poželjna opcija u odnosima Zapada i Ukrajine te da i dalje postoji prostor za to. Ipak, Baerbock je poručila kako se sve što Putin radi do sada definira kao laž.

"Ako ste prije sedam dana rekli jedno, a sada uradili drugo, to znači da lažete. On je odlučio da djeluje i da u potpunosti zanemari međunarodno pravo. Međunarodna zajednica neće prihvatiti ovakvo grubo kršenje pravila", rekla je Baerbock.

Na pitanje da li je Putin pouzdan partner u pregovorima, Baerbock ističe kako je do sada donosio odluke koje ne ukazuju na to.

"Jednostrano je razbio sporazum iz Minska koji je uspostavljen kroz Normandijski format. Rusija je potpisala taj sporazum, a taj dokument sada uopće ne vrijedi. Ovim potezima, Putin je pokazao ravnodušnost prema sudbini pogođenih ljudi u sukobu s obje strane", poručila je njemačka šefica diplomatije.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Francuske je izjavio kako se u kontekstu Ukrajine Zapad drži tri principa.

"Čvrstina, jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom. Putin je prekršio međunarodno pravo. Nalazimo se u novoj fazi revizionizma gdje se historija iznova izmišlja. Putin je u svom govoru koji je održao u ponedjeljak negirao suverenitet Ukrajine kao države", rekao je Le Drian.

Osim toga, on je naglasio kako se ne može predvidjeti do koje mjere Putin namjerava ići kada je riječ o Ukrajini.

"Ne može se predvidjeti da li će Rusija vršiti dalju agresiju na Ukrajinu ili čak napasti glavni grad Kijev. Međutim, postoji akumulacija aktivnosti koje povećavaju napetost i pojačavaju intenzivne i manipulativne akcije. Putin je stručnjak za to", poručio je Le Drian.