Prepustili faktoru sreće
19

Bacanje novčića odredilo gradonačelnika grada od 35.000 stanovnika u Sjevernoj Karolini

F. H.
Screenshot
Screenshot
U američkoj politici, što su margine tanje, stvari mogu postati luđe. Ta je stvarnost pobjednika bacanja novčića dovela u ured gradonačelnika grada u Sjevernoj Karolini.

Novi gradonačelnik Monroea Robert Burns i drugoplasirani Bob Yanacsek prijavili su se da će se natjecati zajedno s tri druga kandidata na izborima 7. novembra koji su izazvali nizak odaziv birača.

Zbir glasačkih listića u utrci pokazao je da su Burns i Yanacsek dobili isti broj glasova - 970.

Obojica su u petak otišli na sastanak lokalnog izbornog odbora i odrekli se prava na ponovno prebrojavanje glasova, a prema državnom zakonu u slučaju izjednačenog broja glasova pobjednik se određuje žrijebom.

U slučaju Burnsa i Yanacseka, to je značilo da onaj ko tačno predvidi koja će strana bačenog novčića biti okrenuta prema gore, zaslužio je pravo biti gradonačelnik grada od 35.000 stanovnika.

"Sada je sve u Božjim rukama. Svi su napravili sve što su trebali, a sada ćemo izvesti bacanje novčića. Ovo se čini jedinstvenim i možda pomalo arhaičnim. Gotovo sam mogao razmišljati o tome kako su ljudi koji su odlučili smisliti ovo odlučili da se to vjerovatno nikada neće dogoditi. Ali to se događa ovdje", rekao je Burns na videu na društvenim mrežama u trenucima prije bacanja novčića".

Nekoliko minuta kasnije, Yanacsek je izabrao glavu za bacanje novčića, koje je nadgledao službenik za izbore. Novčić je ispao dok je video prikazivao Burnsa kako korača naprijed-natrag.

Burnsove pristaše su klicale. Digao je šake u zrak, podijelio poljubac sa suprugom i izmijenio zagrljaj s Yanacsek. Snimak možete pogledati na linku.

Scena je bila nekonvencionalan završetak kampanje u kojoj je Burns hvalio svoju pozadinu poslovnog čovjeka koji se bavi audio-video tehnologijom i oca koji odgaja šestero djece. On bi trebao naslijediti gradonačelnika koji se nije kandidovao za reizbor i čija je privremena zamjena završila ispod njega.

U međuvremenu, Yanacsek, bivši policajac, pojavio se u videu nakon bacanja novčića i našalio se da sastanak izbornog odbora očito nije prošao kako je planirano. Ali pozvao je svoje pristaše da se ohrabre znajući da nisu poraženi na glasačkim kutijama.

"Nismo izgubili izbore. Izgubili smo bacanje novčića, pa ako to tako želite gledati. Držimo glavu gore. To je samo bacanje novčića", kazao je Yanacsek.