Jug Francuske u nevoljama
0

VIDEO / Azurnu obalu zapljuskuju valovi visoki 10 metara

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Građani južne Francuske, koji još uvijek zbrajaju štetu nastalu uslijed nevremena protekle zime, u srijedu su se iznenada suočili sa novim snježnim padavinama.

Uz vjetar koji puše brzinom od 120 km/h u planinskim područjima pao je snijeg visine 30 cm, a dijelovi francuske rivijere suočavaju se sa brojim problemima.

Snježne padavine uzrokovale su prekid žica i nestanak električne energije u 23.000 domaćinstava, a obalu zapljuskuju do deset metara visoki valovi.

Jedna žena pretrpjela je lom noge, a materijalna šteta je ogromna, javlja AFP. Temperatura je u samo nekoliko dana pala za 20 stepeni.

Istovremeno dok se u Cannesu pripremaju za 63. tradicionalni filmski festival, koji bi trebao početi 12. maja, oko 20 restorana u ovom gradu je oštećeno, a nekoliko automobila prevrnuto.

U Nici su zatvorene sve plaže, ali i dijelovi poznatog šetališta Promenade des Anglais.

Foto: AFP
Foto: AFP
Nevrijeme duž Azurne obale uslijedilo je dan uoči formalnog otvaranja turističke sezone, čiji početak je sada doveden u pitanje.

"Ovo je strašno. Strahujemo za svoje živote jer su se valovi pretvorili u sedam do osam metara visoke monstruozne bombe", kaže vlasnik jednog od restorana u Nici. "Nema šanse da im se oduprete."