{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azijske zemlje suočavaju se s "krizom bez presedana" u upravljanju vodnim resursima

F
29.11.2007. u 14:27
0
0
Azijske zemlje suočavaju se s "krizom bez presedana" u upravljanju vodnim resursima
0
Azijske zemlje suočavaju se s "krizom bez presedana" u upravljanju vodnim resursima
Foto: Reuters
Zemlje u razvoju u Aziji suočit će se s "krizom bez presedana" u vodosnabdijevanju u roku od decenije zbog lošeg upravljanja vodnim resursima, navodi Azijska razvojna banka u izvještaju objavljenom u četvrtak.
Posljedice klimatskih promjena, brza industrijalizacija i rast stanovništva na vodne resurse mogli bi dovesti do zdravstvenih i socijalnih problema koji bi mogli koštati milijarde dolara godišnje, navodi se u izvještaju, javio je Reuters.

"Ukoliko se trenutni nezadavoljavajući trend nastavi, u jednoj ili dvije decenije azijske zemlje u razvoju vjerovatno će se suočiti i boriti s krizom u stvaranju kvalitetne vode bez presedana u ljudskoj istoriji", piše jedan od autora izvještaja Ajit Biswas.

Izvještaj nazvan "Azijska razvojna perspektiva vodeosnabdijevanja" podnesen je Azijsko-pacifičkom forumu o vodnim resursima u Singapuru i o tom problemu će se raspravljati na samitu u Japanu iduće sedmnice.

Izvještaj je također objavljen prije susreta pod okriljem UN-a u Indoneziji iduće sedmice na kojem će se razgovarati o nasljedniku Protokola iz Kyota o klimatskim promjenama.

"Upravljanje kvalitetom vode dugo je bilo zanemareno pitanje u azijskim zemljama u razvoju koje su naše članice. Godišnji ekonomski troškovi vjerovatno će iznositi milijarde dolara", piše Biswas.

U izvještaju se navodi da će masovna urbanizacija predstaviti novi tip izazova vezanih s vodosnabdijevanjem.

Nasuprot razvijenim zemljama, poput Japana, zemlje u razvoju zaostaju u prikupljanju, čišćenju i sigurnom odlaganju otpadnih voda, navodi se u izvještaju.

Klimatske promjene vjerovatno će povećati učestalost ekstremnih dešavanja poput suša i poplava i uvest će veće nivoe rizika i neizvjesnosti s kojima bi se vodoindustrija mogla pouzdano nositi, tvrdi Biswas.

Izvještaj, koji je pisao tim specijalista, pokriva 12 azijskih zemalja: Bangladeš, Kambodžu, Kinu, Fidži, India, Indoneziju, Kazahstan, Pakistan, Filipine, Samou, Sri Lanku i Vijetnam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: