Svijet
0

Azerbejdžan spreman razmotriti Putinov prijedlog o raketnom štitu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar vanjskih poslova Elmar Mamadiarov izjavio je u petak kako je Azerbejdžan spreman razmotriti prijedlog o zajedničkom američko-ruskom korištenju radarske stanice u toj zemlji u okviru odbrambenog proturaketnog sistema.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je iznio taj prijedlog američkom predsjedniku Georgeu Bushu kao alternativu američkim planovima da razmjesti elemente proturaketnog sistema u istočnoevropskim zemljama, čemu se Rusija protivi.

Trenutno je azerbejdžanska pozicija, koju podržavaju Sjedinjene Države i Rusija, kako je neophodno započeti konsultacije u dvostranom ili trostranom obliku. "Mogu reći da je Azerbejdžan spreman za takve konsultacije", izjavio je ministar vanjskih poslova na brifingu za novinare, javio je AP.

Azerbejdžan je bivša sovjetska republika duž Kaspijskog mora koja se graniči Rusijom i Iranom.

Sjedinjene Države tvrde kako žele razmjestiti elemente proturaketnog sistema u Poljskoj i u Češkoj Republici te da imaju za cilj presresti eventualne raketne napade iz Irana i Sjeverne Koreje.

Putin tvrdi da bi postavljanje takvog sistema u istočnoj Evropi moglo značiti da bi se on mogao iskoristiti protiv ruskih projektila, podrivajući tako ravnotežu snaga u Evropi.

Putin je izjavio prošle sedmice kako Rusija namjerava usmjeriti projektile ka Evropi prvi put od kraja hladnog rata ako američki plan počne s realizacijom.

Rusija već koristi radarsklu stanicu u Azerbejdžanu.

S drugom po veličini šiitskom populacijom u svijetu, sekularni Azerbejdžan strahuje da bi se iranska šiitska teokratija mogla raširiti, a neki analitičati sugeriraju kako bi Iran bio razbješnjen američkim korištenjem radarske stanice.

Mamadiarov je, međutim, izjavio kako bi prijedlog "samo mogao donijeti veću stabilnost u regiju jer bi mogao dovesti do predvidivijih akcija u regiji".