IATA
0

Avioprevoznici spremni za novu gripu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodno udruženje avioprevoznika /IATA/ saopštilo je danas da su aviokompanije spremne da se suoče sa pojavom gripe, ističući da Svjetska zdravstvena organizacija nije pozvala na restrikcije regularnog vazdušnog saobraćaja.

IATA je upozorila početkom sedmice da će pojava gripe izazvati finansijske probleme aviokompanijama, koje su već suočene sa posljedicama globalne ekonomske krize zbog čega je broj putnika u aviosaobraćaju tokom proteklog mjeseca opao za 11 odsto u poređenju sa istim periodom u prošloj godini.

U saopštenju se ističe da putnici treba da budu sigurni da je okruženje u avionskim kabinama bezbjedno zbog sistema prečišćenja vazduha  koje je slično onome koje postoji u bolnicama, regularne dezinfekcije i posade koja je obučena da pomogne putniku u slučaju da se razboli.

IATA, koja predstavlja 230 aviokompanija uključujući "British Airways", "Cathay Pacific", "United Airlines" i "Emirates", saopštila je da su avioprevoznici tokom ove godine  izgubili 4,7 milijardi dolara zbog ekonomske krize.