Svijet
25

Avionu Singapore Airlinesa otkazala oba motora u zraku

Klix.ba
Putnici koji su iz Singapura letjeli za Šangaj pretrpjeli su veliki strah kada su oba motora na Airbusu A330-300 kompanije Singapore Airlinesa zakazala u zraku.

Avion je naglo počeo propadati i došao na visinu od 26.000 stopa kada su piloti ponovo aktivirali motore. Na letu SQ836 su bila 182 putnika i 12 članova posade, a do zatajenja motora došlo je nakon 3,5 sata leta.

"Oba motora su izgubila struju trenutno, no reaktivirani se skoro odmah. Piloti su proveli operativne postupke obnove normalnog rada drugog motora, preuzeli kontrolu nad avionom i onda su se krenuli lagano penjati. Let prema Šangaju je protekao bez problema i avion je sletio u 10:56 sati po lokalnom vremenu", rečeno je iz Singapore Airlinesa.

Avion je po slijetanju testiran i pregledan, a u toku je istraga uzroka zatajenja motora.

FlightRadatr24.com izvijestio je da je avion letio na visini od 39.000 stopa iznad Južnog kineskog mora kada je nastao problem, te je propao za 13.000 stopa. No, uspio je stići na aerodrom u Šangaju za jedan sat i 40 minuta. Povratak u Singapur je kasnio dva sata.

Pilot je rekao novinarima kako su ovo vrlo rijetke situacije, ali da su oni obučeni za to.

Singapore Airlines je treća najveća azijska aviokompanija i trenutno ima 30 Airbusa A 330-300 koji lete na raznim destinacijama. Svaki prima 285 osoba.