Završio u jarku
36

Avionska nesreća u Turskoj: Potvrđena smrt jednog putnika, povrijeđeno najmanje 157

A. P.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Potvrđena je smrt jedne osobe, dok je najmanje 157 povrijeđenih u večerašnjoj avionskoj nesreći na istanbulskom aerodromu.
Posljednji zvanični izvještaji govore da Boeing niskobudžetne kompanije Pegasus Airlines na aerodrom Sabiha Gokcen nije dovoljno usporio nakon grubog slijetanja te je skliznuo s mokre piste i završio u livadi u dijelovima.

Putnici su morali biti evakuirani iz pukotina napuklog aviona, a u letjelici ih je bilo 171 uz šest članova posade.

Iako su prve informacije govorile da nema smrtnih slučajeva, ministar saobraćaja Turske kasnije je saopćio da je jedna osoba preminula.

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya kazao je da je avion slijetao po lošem vremenu i da "se nije domogao piste" i klizio je nekih 50 do 60 metara prije nego što je završio u jarku.

Povrijeđeni su odmah upućeni u bolnice, a prema javljanju turskih medija, najviše je bilo državljana te zemlje i oko 20 stranih putnika. Među teško povrijeđenima su i piloti, jedan iz Turske, a drugi iz Južne Koreje, a na fotografijama sa mjesta nesreće vidi se da se kokpit u potpunosti odvojio od ostatka aviona i prevrnuo.

Istraga ovog slučaja je pokrenuta.

Pegasus Airlines ima flotu od 83 letjelice, od čega je 47 aviona Boeing i 36 aviona Airbus. Njihova historija rada duga je već 20 godina.