Svijet
0

Avionska nesreća u Kongu: Većina putnika se ipak uspjela spasiti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako su svjetske novinske agencije juče izvijestile kako je u nesreći putničkog aviona DC-9 kompanije Hewa Bora Airways (HBA) poginulo 75 ljudi, čini se da je broj smrtno stradalih ipak manji.

Prema podacima koje je objavila HBA, u nesreći je smrtno stradala 21 osoba, a većina žrtava bili su ljudi na zemlji.

Trideset sedam osoba je poginulo a više od sto povrijeđeno u utorak u avionskoj nesreći u Gomi, u Demokratskoj Republici Kongo (RDC), navodi se u novom saopćenju bolničkih izvora od srijede.

Poginuli i povrijeđeni su uglavnom stanovnici narodne i trgovačke četvrti Birere na koju se avion DC-9, privatne kompanije Hewa Bora, srušio pri polijetanju s aerodroma u Gomi. Prema nekim izjavama, letjelica nije ni uspjela poletjeti već je prilikom uzimanja zaleta po vrlo jakoj kiši skliznula s piste i završila u naseljenom području tik uz aerodrom. Tako je većina putnika uspjela pobjeći iz aviona prije nego je potpuno izgorio.

Avion je trebao poletjeti prema zračnoj luci Kisangani u središnjem dijelu Konga. Nakon što se zapalio, lokalno je stanovništvo brzo stiglo na mjesto nesreće te je kantama s vodom počelo gasiti požar olupine aviona.

Misija Ujedinjenih naroda u RDC-u objavila je da je sedam preživjelih identificirano među putnicima.