Misteriozni nestanak Airbusa
0

Avioni na istoj ruti nisu prijavili nevrijeme

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/BRAZIL NAVY/File
Foto: AFP/BRAZIL NAVY/File
Najmanje 12 aviona nadlijetalo je područje Atlanskog okeana u vrijeme kad i francuski Airbus A330 no, niti jedan od njih nije prijavio nevrijeme, zbog toga stručnjaci smatraju da se nestali avion srušio zbog tehničkih problema, objavio je CNN.

Nove informacije Airbusu koje neprestano stižu otvaraju samo još više pitanja bez da daju odgovore na njih što dodatno komplikuje situaciju.

Za sada se pretpostavlja da je Airbus na liniji 447 iz Rio de Jeneira prema Parizu, u kojem je bilo 228 putnika, pao negdje između Brazila i zapadnoafričke obale.

Stručnjaci vjeruju da niko do putnika i posade nije preživio.

Sistemski kompjuter u avionu je četiri sata nakon polijetanja poslao 24 automatske poruke o tehničkim problemima, a kada je avion ušao u oluju 1.100 kilometara udaljen od obale Brazila u potpunosti se izgubio sa radara.

Najprije je smatrano da je uzrok pada aviona bilo upravo jako olujno nevrijeme i gromovi, no stručnjaci su potvrdili da grom, niti nevrijeme ne mogu uzrokovati pad aviona.

Na skoro istoj ruti bila su četiri aviona: jedan iz Rio de Janeira, dva iz Sao Paula te jedan iz Buenos Airesa u Argentini, no niti jedan od njih nije prijavio probleme zbog vremenskih neprilika.

Istu noć dva aviona aviokompanije Air Iberia poletjeli su sa aerodroma u Sao Paulu i Rio de Janeiru prema Madridu, no ni oni nisu izvijestili o problemima.

Međutim, postoje izvještaji drugih letova koji su nadlijetali Atlanski oken u to vrijeme u kojima se spominje olujno nevrijeme, te stručnjaci smatraju da je moguće da dođe do iznenadnih vremenskih neprilika u manjem djelokrugu koje bi mogle predstavljati problem nekim avionima, dok bi neki od njih potpuno normalno prošli kroz oluju.