Florida
0

Avion se srušio na kuću i prepolovio je

Sarajevo-x.com
Nedugo nakon polijetanja sa aerodroma Fort Lauredale u Floridi mali dvomotorni avion Cessna 421 srušio se na jednu porodičnu kuću u blizini aerodroma prepolovivši je. Pilot je poginuo na licu mjesta, javlja AFP.

Avion se srušio tačno na sredinu kuće, prepolovivši je, a zatim se zapalio. Na sreću vlasnik kuće je u trenutku pada aviona bio u posjeti svojoj tetki.

„U toj kući sam živio više od dvadeset godina i sada je sve nestalo, ne mogu ni opisati kako se osjećam, a uostalom kako bih se i mogao osjećati“, kazao je Oscar Nolasco, vlasnik kuće.

U avionu kojim je upravljao pilot Cecil A. Murray nije bilo putnika i za sada se sumnja da je nesreću izazvao motor aviona koji se zapalio pri polijetanju sa aerodroma.

„Krečio sam kuću kada sam začuo strašnu buku. U tom trenutku ugledao sam avion koji pada. Miris goriva se širio svud po zraku nakon što je avion pao, a ubrzo nakon toga izbio je požar“, kazao je Rick Cunningham.

Preliminarni izvještaj o ovoj nesreći očekuje se za dvije sedmice, mada su dužnosnici već najavili da će im trebati više vremena za istragu s obzirom da je vatra uništila brojne dokaze.

„Razgovarala sam na telefon kada se uz ogroman prasak prekinula telefonska linija. Pogledala sam oko sebe i sve što se moglo vidjeti bio je gusti oblak crnog dima“, kazala je Dorothy O'Brien koji živi u neposrednoj blizini mjesta nesreće. Požar koji je izbio nakon pada aviona brzo je ugašen, no vatrogasci su satima pokušavali izolirati gorivo iz krhotina aviona.

„Kada su me pozvali bio sam ubijeđen da se radi o neslanoj šali, međutim kada sam stigao vidio sam da od moje kuće nije ostalo ništa. Na sreću ja sam živ, drugo je manje bitno“, istakao je pedesetdvogodišnji vlasnik kuće u koju se zabio mali mlazni avion Cessna 421.

Inače, od 2004. godine u Americi se srušilo čak 12 Cessna 421 aviona.