Svijet
0

Avion sa zaplijenjenim oružjem letio u Ukrajinu

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Avion u kojem je prije deset dana u Bangkoku zaplijenjeno 35 tona oružja i municije letio je u Ukrajinu, rekao je u petak zapovjednik posade Ilijas Isakov svom odvjetniku u zatvoru u tajlandskome glavnom gradu.

"Letjeli smo u Ukrajinu. Ne znam šta su primatelji namjeravali učiniti s tovarom, ali mi smo bili unajmljeni da ga dovezem do aerodroma u Kijevu", rekao je Isakov.

Isakov je izjavio da je slijetanje u Bangkok kako bi bio dopunjen rezervoar za gorivo bilo planirano od početka, prenijela je agencija Itar-Tass.

Avion je ranije pripadao kazahstanskoj aviokompaniji, a članovi posade su ostali bez posla kada je prodan Gruziji.

Ukrajinska kompanija Avitek, prema tvrdnjama Isakova, zakupila je avion i unajmila njegovu posadu, ali se nije zainteresirala za njene pripadnike poslije hapšenja niti je poslala odvjetnika.

"Iz ambasade Kazahstana u Bangkoku nam pomažu. Diplomati nas posjećuju i donose nam hranu", kazao je Isakov.

Avion je na tajlandski aerodron sletio 12. decembra iz Pyongyanga, glavnog grada Sjeverne Koreje, a više od 100 policajaca i stručnjaka za naoružanje ispitalo je sadržaj oko 145 sanduka, u vojnoj bazi u Nakhon Sawanu.

U tovaru su se nalazili raketni bacači, eksploziv, municija, raketne granate i dijelovi za proizvodnju raketa zemlja-zrak.

Članovi posade, četiri državljana Kazahstana i jedan Bjelorus, pritvoreni su i optuženi za nelegalno skladištenje i transport oružja, a tajlandska sud im je produžio pritvor za još 12 dana.

Budu li proglašeni krivima za nelegalno posjedovanje teškog naoružanja, članove posade očekuje kazna od 10 godina zatvora.

Petorica osumnjičenih opovrgavaju da su učinili bilo šta pogrešno i tvrde kako nisu znali da je njihov avion prevozio bilo kakvo oružje.

Vođa posade je rekao da je u deklaraciji tovara navedeno da su u pitanju cijevi za bušenje, kojih je bilo najmanje 25 tona, od ukupno 35,8 tona utovarena robe.

Ostatak tovara bio je upakovan u zatvorenim drvenim sanducima, s regularnim civilnim oznakama, kazao je Isakov.