Libija
0

VIDEO / Avion pao prilikom slijetanja, više od 100 mrtvih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U padu aviona libijske kompanije Afriqiyah Airways poginulo je više od 100 osoba, a kako navode strane agencije osmogodišnje dijete preživjelo je nesreću. Avion se srušio tokom pokušaja da sleti na međunarodni aerodrom u Tripoliju.

Avion Airbus 330-200 letio je iz Johannesburga u Južnoj Africi, ka glavnom gradu Libije, izvijestile su agencije.

Do nesreće je došlo oko 6.00 sati po lokalnom vremenu prilikom slijetanja, izvijestio je portparol libijskog aerodroma, prenosi CNN.

"Trenutno nemamo nikakvih pojedinosti o žrtvama, te ćemo izdati saopštenje kada bude poznato više detalja", kratko je saopštio portparol.

Glasnogovornica južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova izjavila je da je avion napustio Johannesburg noć ranije i da je registrovan kao nestao.

"Znamo da je avion nestao i nastavljamo pratiti situaciju. Avion je napustio Johannesburg sinoć. Ne znamo ništa šta se desilo s njim", kazala je glasnogovornica ministarstva Nomfanelo Kota.

Navodno, u avionu je bilo 93 putnika i 11 članova posade.

Spasilačke ekipe stigle su na mjesto pada aviona. Kako javljaju agencije osmogodišnji dječak koji je preživio nesreću je holandske nacionalnosti.

"Avion je eksplodirao pri slijetanju i potpuno se raspao", izjavio je jedan libijski zvaničnik.

Kako je izvijestio BBC nakon Tripolija, avion je trebao poletjeti prema aerodromu Heathrow.

Nakon nesreće, osoblje na aerodromu nije moglo vidjeti gdje je avion pao, zbog čega su uposlenici Hitne pomoći jurili gore-dolje po pisti.

Inače, u Tripoliju su jutros bili povoljni meteorološki uslovi.

Posljednja velika avionska nesreća u Libiji dogodila se 22. decembra 1992. godine kada se avion "Boeing 727" libijske aviokompanije "Aran airlines" srušio u blizini aerodroma u Tripoliju i tada je poginulo 157 osoba.