Najveći na svijetu
52

Avion Mriya će biti obnovljen nakon rata u Ukrajini, dizajneri već počeli s radom

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, veliki broj ljudi je stradao te je načinjena ogromna materijalna šteta. Uništen je i najveći avion na svijetu, a rad na njegovoj obnovi je već započeo.

Riječ je o teretnom avionu Antonov An-225 poznatijem kao Mriya, koji su uništili ruski vojnici u prvim danima invazije na Ukrajinu. Međutim, kompanija Antonov je saopćila da će avion biti obnovljen nakon završetka rata te je potvrdila da je započeo dizajnerski rad.

Projekt obnove Mriye će biti veoma skup, a procjenjuje se da će troškovi iznositi najmanje 500 miliona eura. Ipak, postoji mogućnost da se troškovi u međuvremenu povećaju, no Ukrajinci su odlučni da obnove avion koji je imao promjer krila od 88 metara.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba se oglasio putem Twittera.

"Ovo je bio najveći avion na svijetu An-255 Mriya ("San" na ukrajinskom jeziku). Rusija je uništila našu Mriyu, ali nikad neće uništiti naš san da budemo snažna, slobodna i demokratska evropska država. Uspjet ćemo", poručio je Kuleba.

Kako će se osigurati sredstva za obnovu aviona, zasad nije u potpunosti jasno, ali je ranije saopćeno da će kompanija Virgin Aiways, koja je u vlasništvu milijardera Richarda Bransona, pomoći u finansiranju.

Ukrajinska kompanija Ukroboronprom, koja je povezana s kompanijom Antonov, ranije je procijenila da će za obnovu aviona biti potrebno pet godina te da će taj posao koštati više od 3 milijarde dolara. Nakon profesionalne procjene je Antonov saopćio da bi se oko 30 posto originalnih dijelova aviona moglo koristiti za konstruisanje novog.

Avion Mriya je svoj prvi let obavio 21. decembra 1988. godine.