Svijet
71

Avion Germanwingsa sa 148 osoba se srušio u južnoj Francuskoj

Klix.ba
Airbus A320 kompanije Germanwings koji je prevozio 142 putnika i šest članova posade srušio se u južnoj Francuskoj.

Avion je pao u Digne regiji, javljaju strani mediji. Riječ je o niskobudžetnoj kompaniji, a avion je letio iz Barcelone u Dizeldorf.

Avion se srušio na francuskim Alpama, potvrdila je Opća uprava za civilno zrakoplovstvo. Prema informacijama Le Provence, avion se srušio u dolini Bleone.

Spasilačke službe krenule su prema mjestu nesreće. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve potvrdio je da je došlo do pada aviona, te se i on uputio ka mjestu nesreće. Kazao je kako su ostaci aviona viđeni u blizini sela u okviru provincije Alpes-de-Haute-Provence, na 100 kilometara sjeverno od Nice.

Prema navodima francuskih medija, avion je nestao s radara oko 10:45 sati po lokalnom vremenu, 80 minuta nakon što je poletio. Pilot je poslao SOS poziv s riječima "Hitno, hitno", a potom su izgubili kontakt. Sa 38.000 stopa avion je sletio na 24.000 stopa u roku od pet minuta. Francuski mediji navode i kako se avioni u slučaju kvara mogu preusmjeriti na aerodrome Istres i Marseille-Provence, no do toga nije došlo. Zabilježeno je naglo skretanje s putanje što upućuje na to da su izgubili kontrolu nad avionom.

Francuska civilna avijacija kazala je kako su na avionu bila 142 putnika i osam članova posade. Predsjednik Francuske Francois Hollande kazao je kako nema nade da ima preživjelih i izrazio je saučešće porodicama poginulih. Uzrok pada nije još poznat.

Helikopterski piloti koji su došli iznad mjesta nesreće kazali su kako je teren nepristupačan i da mu se može pristupiti samo iz zraka. Ukoliko ima preživjelih, operacija spašavanja bi bila veoma otežana.

Prema pojedinim informacijama, avion je imao problem s motorom i pokušao je sletjeti, ali zvaničnici su kazali da na ovakvom terenu nije bilo moguće sigurno sletjeti što dokazuju i krhotine koje su pronađene u obližnjem selu. Vrijeme je bilo dobro i isključuje se kao uzrok pada.

Aviokompanija Germanwings je u vlasništvu kompanije Lufthansa. Germnawings objavio je izjavu na Twitteru da još rade na potvrđivanju informacija koje su dobili, te mole sve da prate njihovu web stranicu kojoj se trenutno ne može pristupiti.

"Još uvijek ne znamo šta se desilo letu 4U 9525. Suosjećam se s porodicama i prijateljima naših putnika i članova posade. Ako naši strahovi budu potvrđeni, ovo će biti crni dan za Lufthansu. Nadamo se da ćemo pronaći preživjele", kazali su iz Lufthanse.