Autopsija
0

Avion "Air Francea" se raspao prije pada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autopsije žrtava su otkrile da lomovi nogu, ruku i članaka žrtava na letu 447 Air Francea, zajedno s velikim komadima olupina izvučenim iz Atlantika, snažno ukazuju na to da se avion raspao u zraku, tvrde stručnjaci.

Nakon što je više od 400 komada aviona izvučeno sa površine okeana, vodeći francuski istražitelj izrazio je optimizam oko eventualnog otkrića uzroka pada aviona.

On je, međutim, također nazvao uslove traganja - daleko od kopna i u veoma dubokim vodama - "jednom od najtežih istrage nesreće ikada poznatih".

Francuski istražitelji počinju stvarati "sliku koja je sve manje zbunjujuća", izjavio je na konferenciji za novinare u Le Bourgu blizu Pariza Paul-Louis Arslanian, koji predvodi francusku agenciju za istragu nesreća BEA.

"U situaciji smo koja je daleko povoljnija od one iz prvih dana nakon nesreće. Možemo reći da ima malo manje neizvjesnosti, da je više optimizma, ali je prerano reći šta se tačno desilo", izjavio je Arslanian.

Glasnogovornik brazilskog ureda mrtvozornika izjavio je za Associated Press da su tokom autopsija ustanovljeni lomovi na još nepoznatom broju od 50 dosad izvučenih tijela. Zvaničnik je tražio da ostane anoniman zbog pravila ureda.

"Obično, ako vidite netaknuta tijela i višestruke lomove - nogu, ruku i članaka - to je dobar pokazatelj da je moglo doći do raspada aviona tokom leta. Posebno ako također uočite velike dijelove aviona", izjavio je Fraank Ciacco, stručnjak Američke nacionalne agencije za sigurnost u prometu.