Potvrđeno
0

Avion Air Francea pao u okean, nema preživjelih

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/ECPAD
Foto: AFP/ECPAD
U vodama Atlanskog okeana, na 640 kilometara od obale brazilske vojne snage pronašle su dijelove olupine aviona Airbus A330 koji je u ponedjeljak ujutro nestao s radara. Na letu 447 bilo je 228 putnika i članova posade, uključujući tri pilota. Niko nije preživio.

Avion koji je letio iz Rio de Janeira prema Parizu nakon tri sata leta zahvatilo je nevrijeme te mu je otkazala elektronska oprema.

"Mogu potvrditi da ostaci koje smo pronašli pripadaju avionu Air Francea", izjavio je brazilski ministar odbrane Nelson Jobim novinarima na press konferenciji, a prenosi AP. Pronađeno je sjedište, tragovi kerozina, pojaseva za spašavanje i dijelovi metala, a nije pronađeno nijedno tijelo i područje je bez znakova života. Pretpostavlja se da su se zajedno sa trupom aviona našli na samom dnu.

I dalje se radi na lociranju crnih kutija iz letjelice, s obzirom da one emituju signal samo 30 dana.

"U trci smo protiv vremena u veoma teškim vremenskim uslovima i u zoni gdje je okean dubok do 7.000 metara", objasnio je francuski premijer Francois Fillon u utorak.

Ostaci aviona pronađeni su nedaleko od njegove rute, a uzroci pada bit će poznati nakon pronalaska crnih kutija, što može potrajati sedmicama. Eksperti vjeruju da je došlo do kolizije u kojoj je snažna oluja sa jačinom vjetra i do 160 km/h direktno zahvatila avion.