Pojasnili svoju odluku
13

Aviokompanija proglasila gruzijsku predsjednicu personom non grata: Nećemo je pustiti u avion

I. M.
Foto: Georgian Airways
Foto: Georgian Airways
Gruzijska aviokompanija Georgian Airways neće dozvoliti gruzijskoj predsjednici Salome Zurabišvili da putuje njenim avionima nakon što je kritikovala odluku o obnavljanju letova za Rusiju.

“Salome je najavila bojkot nacionalne aviokompanije. Proglašavamo je personom non grata dok se ne izvini gruzijskom narodu, nećemo je pustiti u avion”, poručili su iz aviokompanije.

Zurabišvili je ranije pozvala građane da prestanu koristiti usluge Georgian Airwaysa. Ona je optužila aviokompaniju da koristi javne resurse za ličnu korist, baš kao što su to činili prethodni režimi.

Prvi avion kompanije Georgian Airways sletio je 20. maja na moskovski aerodrom Vnukovo nakon četvorogodišnje pauze. Nastavak letova izazvao je proteste u Gruziji. Stotine ljudi okupilo se u blizini aerodroma Šota Rustaveli sa plakatima na kojima je pisalo: "Rusija je teroristička država" i "Ruski vazdušni brod ide u ***". Protesti su okončani hapšenjem aktivista.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu letova ruskih aviokompanija za Gruziju od 15. maja i istovremeno ukinuo vizni režim za gruzijske građane. Gruzijska predsjednica je ovu odluku nazvala "provokacijom" koja bi izazvala "političku napetost" i predložila uvođenje viznog režima za ruske građane.

Pored Georgian Airwaysa, letove za Gruziju će obavljati i ruske aviokompanije Azimuth i Red Wings. U Rusiji će avioni biti primljeni u Moskvi i Sočiju, u Gruziji - u Tbilisiju, Kutaisiju i, vjerovatno, Batumiju.