|

Autopsija bivšeg turskog predsjednika Ozala otkrila prisustvo otrova

Autopsija bivšeg turskog predsjednika Ozala otkrila prisustvo otrova
1
F
FENA
24.11.2012. u 14:22
6
komentara
1

dijeljenja
Autopsija bivšeg turskog predsjednika Ozala otkrila prisustvo otrova Turgut Ozal
Toksikološke analize izvršene na ostacima bivšeg predsjednika Republike Turske Turguta Ozala koji je umro 1993. godine otkrile su prisustvo četiriju različitih otrova, objavio je u subotu provladin dnevni list Today's Zaman.
Ljekari su otkrili količine insekticida DDT-a deset puta višeg od normale, kao i tragove kadmija, jednog teškog metala, polonija i amercija, dviju radioaktivnih supstanci, objavio je list na engleskom jeziku, pozivajući se na Vijeće za sudsku medicinu.

Izvori ocjenjuju da je Ozal mogao podleći zbog trovanja ovim supstancama, dodao je Today's Zaman i precizirao da izvještaj autopsije treba uskoro biti predat pravosuđu.

Amercij i polonij su mogli oslabiti predsjednika, dok je DDT stavljen u hranu ili piće mogao ubrzati njegovu smrt, prema pisanju lista.

Ostaci Turguta Ozala su ekshumirani početkom oktobra na odluku pravosuđa da bi se na osnovu autopsije ustanovili uzroci njegove smrti, budući da su članovi njegove porodice branili tezu da je otrovan.

Ozal je izabran 1989. godine, a umro je usljed infarkta u 65. godini, u toku svog mandata. Od tada su se množile glasine o uzrocima njegove smrti.

Sadašnji predsjednik Abdulah Gul je naredio zvaničnu istragu da bi se utvrdio uzrok njegove smrti.

Istraga je utvrdila u junu da je bivši šef države umro u okolnostima koje se kvalificiraju kao "sumnjive" i predložena je ekshumacija njegovog tijela da bi se "skinule" sumnje o uzroku smrti.

Ozal, porijeklom Kurd, umro je dok je tražio rješenje za pregovore o kurdskom sukobu. Od 1984., godine borbe između kurdskih separatističkih pobunjenika i vojnika iz Ankare koštale su života više od 45.000 osoba, prema podacima turske vojske.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...