Automobilski gigant Chrysler zatvorio pogone

S
Sarajevo-x.com
18.12.2008. u 08:29
0
2
Automobilski gigant Chrysler zatvorio pogone
0
Automobilski gigant Chrysler zatvorio pogone Foto: AP
Automobilski gigant Chrysler zatvara sve sjevernoameričke proizvođačke jedinice što je najdrastičniji potez neke automobilske kompanije u periodu iščekivanja državnog zajma, prenosi u četvrtak ujutro AP.
Vijest o zatvaranju Chryslerovih pogona je došla upravo kad je magazin The Wall Street Journal objavio da su Chrysler i General Motors započeli ponovne pregovore o udruživanju ova dvije kompanije.

Chrysler, GM i Ford poduzimaju drastične korake u borbi protiv najveće recesije u posljednjih 26 koja je zahvatila SAD o čemu se dosta piše u medijima posljednjih dana.

GM je već zaustavio jedan od najvećih projekata, Volt, a Ford je najavio zatvaranje deset pogona u januaru nadolazeće godine.

Radnici automobilskih kompanija u velikoj su panici jer im prijete otkazi nakon dugogodišnjeg radnog staža u ovim nekad najjačim automobilskim industrijama na američkom tlu.

Bushova administracija ulaže posljednje napore da pomogne posrnuloj industriji kojoj je Kongres odbio odobriti zajam od 14 milijardi dolara.

Samo u prošlom mjesecu, prodaja u Chrysleru je opala za 47%, dodaju iz AP-a.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: